Inleiding

Inleiding

Waarom werd deze trein bij Hattemerbroek beschoten door de bevrijders? Wie waren de slachtoffers, wie gewond, en wat waren voor hen de gevolgen? Zijn er nog getuigen of overlevenden? Wat is er bekend over deze zomerse dinsdagochtend? Een bijna vergeten ‘noodlottig ongeval’, met 7 doden en 5 zwaargewonden.

In 2020 vieren we 75 jaar Vrijheid, terwijl de oorlogsverhalen blijven komen in getuigenissen en de vele publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsleed door het Naziregime is soms zo groot dat het onbespreekbaar blijft. Er vielen ook slachtoffers te betreuren door acties van de geallieerden.

Op verzoek van Adri Ekstijn, vriend van de familie Blokker, en dochter Jelly en kleinzoon Marco van slachtoffer Pieter Blokker, startte Ludmilla van Santen in 2019 het onderzoek met een oproep in de media. Al snel werd duidelijk dat dit ‘noodlottig ongeval’ nauwelijks tot geen aandacht heeft gekregen in historische onderzoeken; de boeken, archieven en gemeente beschikken soms over onvolledige gegevens of ontbreekt de informatie volledig. Alles bij elkaar zoekend is duidelijk dat hierbij 7 mensen zijn gedood en 5 personen zwaargewond werden opgenomen in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle. Meerdere getuigen werden gehoord en van reeds overleden getuigen werd hun oorlogsverhaal meegenomen in het diepgaand onderzoek dat veel nieuwe details heeft opgeleverd.

Het onderzoek is in ontwikkeling en zal voortdurend worden aangevuld, met als doel een digitaal én fysiek monument als eerbetoon aan allen die hierbij betrokken waren en zijn. Een PDF van de laatste stand van zaken is via onderstaande link te downloaden.

Download (opent in nieuw venster).

Waardeer dit artikel met een donatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *